Det här inlägget kom upp lite senare än väntat idag, men jag har helt ärligt inte haft någon ork eller lust att blogga så mycket idag. Men här kommer det iallafall! Idag gick vi in i vecka 34 och det är endast 48 dagar kvar till beräknad förlossning, det känns verkligen sol ingenting. Som att dagarna kommer swisha förbi innan vi ens hunnit tänka så mycket på det. Imorgon ska hi äntligen (som planerna ser ut just nu) ta oss ut till lekia och beställa barnvagn. Annars då? Den här veckan har jag varit extremt trött, haft en del illamående och foglossning. Inte så otroligt mycket förvärkar eller så har jag bara blivit van, vem vet? Idag har jag iallafall haft äckligt mycket foglossning och att röra sig har varit en plåga!
Barnets utveckling
Fostret väger nu runt 2,3 kg och är ca 46 cm långt och de flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälpa att hålla värmen och få i sig näring. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Många barn ligger nu med huvudet nedåt och är redo för förlossningen medan 3-4 procent ligger med stjärten/benen nedåt i så kallad sätes/fotbjudning. Man kan då försöka göra en yttre vändning där man får barnet att lägga sig rätt, detta sker på förlossningen i vecka 37+0. Barnets utrymme minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Det är inte konstigt att en del barn har svårt att sova själva efter födseln, då barnet vill vara nära och lyssna på kroppsljud.
I gravidkroppen
Livmodern tränar för förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar, en del svagare andra kraftigare. En förvärkar börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt, de kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Hos omföderskor brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet och kännas lite oftare. Vätska kan samlas i kroppen och du kan märka det på att dina händer och fötter svullnar. Din blodvolym har ökat med ca en liter men från och med nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.